جراحی فک و تاثیر آن بر زیبایی

جراحی فک یا ارتوگناتیک ناهنجاری های اسکلتی و دندانی مانند نامرتبی دندان ها را بهبود بخشیده و اختلالات فک فوقانی یا تحتانی (یا هر دو) را بر طرف می سازد. این جراحی گاهی اوقات به تنها و گاهی نیز در صورت وجود مشکلات بیشتر و اساسی به صورت مکمل و در کنار ارتودنسی دندان ها انجام می شود. جراحی ارتوگناتیک با بهبود عملکرد فک، علاوه بر کمک به جویدن و بلع، صحبت کردن و تنفس بهتر، تاثیر زیادی در زیبایی ظاهر هر فرد داشته و با ایجاد تقارن در صورت، بر زیبایی چهره افراد موثر است. این جراحی زیر مجموعه ای از دندان پزشکی بوده و یک کار تیمی است که با همکاری جراح دهان، فک و صورت و متخصص ارتودونسی انجام می شود.

فک طبیعی چه فکی است؟

فک طبیعی و سالم فکی است که دندان آسیای فک بالا و فک پایین به صورت مناسب در هم فرو می روند. دندان های جلویی فک بالا طوری روی دندان های جلوی فک پایین قرار می گیرند که حدود یک تا دو میلی متر از دندان های پایینی جلوتر هستند. هر حالتی به غیر از این باشد، فک و دندان ها دچار ناهنجاری بوده و فرد جهت اصلاح این وضعیت به ارتودنسی و جراحی فک نیاز دارد.

تغییر چهره با جراحی فک

همان طور که به آن اشاره شد، جراحی فک می تواند منجر به تغییر چهره بیمار شود که این تغییرات طیف گسترده و متنوعی را شامل می شود. طی این عمل بی نظمی آرواره ها و دندان ها و بی نظمی اسکلتی بر طرف شده، نواقص چهره فرد اصلاح شده و فرد به ظاهر بهتری دست می یابد. جراحی فک می تواند صرفا جنبه زیبایی داشته یا با هدف بهبود عملکرد فک و تغییر در بایت صورت گیرد. اما در هر دو حالت انسداد دندان ها و زیبایی صورت به صورت توامان مورد توجه قرار گرفته و برنامه درمانی و نتیجه حاصله شامل هر دو مورد خواهد شد. اگر به قصد تغییر چهره و بهبود زیبایی ظاهری مایل به انجام جراحی ارتوگناتیک هستید، این نکته را در نظر داشته باشید که انجام معاینات داخل دهانی پیش از جراحی امری مهم و ضروری است. چرا که در این جراحی موقعیت دندان ها و نحوه قرار گیری آن ها نسبت به هم بسیار حائز اهمیت بوده و همین مسئله تاثیر به سزایی در زیبایی چهره فرد دارد. یکی از مهم ترین اهدافی که جراحی فک آن را محقق می سازد، مقایسه خط وسط دندان یعنی خط بین سمت چپ و راست نسبت به خط وسط صورت و تراز کردن آن ها می باشد. در صورت تراز نبودن ارتودنسی و جراحی فک به عنوان روش های درمانی انجام می شوند. در چنین شرایطی بیشتر از هر چیزی اصلاح و بر طرف کردن انحراف اهمیت دارد و این عدم تقارن اغلب در در یکی از دو فک دیده می شود.

تاثیر جراحی فک بر بینی

بهترین  مناسب ترین سن برای انجام جراحی فک چند سالگی است؟

از آن جایی که رشد فک در سنین 18 تا 25 سالگی به نهایت خود رسیده و از آن به بعد متوقف می شود، می توان گفت که بهترین سن برای انجام جراحی فک و اعمال تغییرات و اصلاحات همین بازه سنی مناسب ترین دوره است. چرا که در این دوره بلوغ استخوانی فرد به اتمام رسیده و امکان ایجاد تغییر چهره وجود دارد. البته این بازه سنی زمانی اهمیت دارد که فرد تنها به قصد بر طرف ساختن نواقص ظاهری و جهت بهبود ظاهر قصد انجام جراحی ارتوگناتیک را داشته باشد؛ اگر فک فرد مشکل اساسی داشته و این جراحی جنبه درمانی داشته باشد، سن بیمار مسئله چندان مهمی نبوده و در هر سنی می توان به منظور بهبود عملکرد فک و دندان ها جراحی فک را انجام داد.

چه کسانی به جراحی فک نیاز دارند؟

در صورت مشاهده ناهنجاری در فک و دندان ها روش های درمانی مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد که ارتودنسی و جراحی ارتوگناتیک از جمله این روش ها به شمار می روند. در صورتی که امکان بهبود این اختلالات با ارتودنسی فراهم نباشد، جراحی فک به عنوان روش درمانی تکمیلی انجام می شود. عوامل متعددی می توانند منشا نامرتب بودن دندان ها باشند. این مشکلات ممکن است ژنتیکی و مادرزادی بوده و فرد از بدو تولد با آن ها دست به گریبان باشد یا تکاملی بوده و با رشد فرد و افزایش سن ایجاد شده باشند. از دیگر عواملی که مستقل از سن می تواند موجب بروز این ناهنجاری ها شود. آسیب فک و مفاصل فک و نیز پاتولوژی (یعنی مراکز رشد غیرعادی، تومورها و غیره) است. از جمله علائم و نشانه هایی که می توانند بیانگر وجود مشکلاتی در ناحیه فک و دندان ها باشند می توان به عدم تقارن صورت، رشد بیشتر یا کمتر از حد طبیعی در هر دو فک، عدم قرارگیری دندان ها روی یکدیگر، وجود مشکل و ناتوانی در خوردن و جویدن، مشکلات تنفسی، مشکلات گفتاری ناشی از ناهنجاری، اپن بایت (روی هم قرار نگرفتن دندان های جلویی و عقبی روی هم هنگام بسته بودن دهان)، درد در عضلات یا مفاصل فک و … اشاره کرد.

فک و چانه متقارن

آیا عدم تقارن جزئی در صورت نیاز به جراحی دارد؟

جراحی فک یا در فک بالا، یا در فک پایین و یا در صورت لزوم بر روی هر دو فک انجام می شود؛ اغلب اوقات به منظور بهبود فرم صورت جراحی در فک بالا و جهت اصلاح عملکرد فک و بایت مناسب جراحی بر روی فک پایین صورت می گیرد. در برخی موارد نیاز است که جراح پس از جراحی تغییر موقعیت فک و قرار دادن آن در جای صحیح به منظور فرم دادن به عمل جراحی و تثبیت موقعیت جدید سمتی که بزرگ شده را کمی کوچک کند.
یکی از نکاتی که پیش از جراحی فک باید به آن توجه کرده و تمام جوانب آن را بسنجید این است که آیا صحیح است که صرفا به دلیل عدم تقارن جزئی صورت و به خاطر جنبه زیبایی به سراغ جراحی فک رفته و این کار را انجام دهید یا خیر؟! پیشنهاد می کنیم در صورت عدم وجود مشکل عملکردی در فک بهتر است به جای جراحی فک از روش های اصلاحی و ترمیمی دیگری استفاده کنید. اگر عدم تقارن مربوط به عضلات باشد می توان از تزریق بوتاکس به عنوان راهکار ایمن تر و مناسب تر جایگزین جراحی ارتوگناتیک استفاده کرد.

آیا بعد از جراحی فک فرم بینی تغییر می کند؟

یکی از پرسش هایی که بسیاری از متقاضیان انجام عمل جراحی فک مطرح می کنند این است که آیا این جراحی روی فرم بینی تاثیرگذار است یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت جراحی فک ممکن است بر فرم بینی نیز موثر باشد اما لزوما پس از جراحی ارتوگناتیک فرم و شکل بینی تغییر نمی کند. به طور کلی می توان این گونه نتیجه گیری کرد که پس از جراحی ممکن است موقعیت بینی تان نسبت به فک بالایی تان کمی تغییر کرده و جلوتر یا عقب تر برود. این نکته را نیز فراموش نکنید که پس از جراحی فک صورت متورم شده و این تورم فک تا حدود 4 ماه پس از جراحی نیز از بین نمی رود. بنابراین نمی توان بلافاصله پس از عمل فرم نهایی چهره را تشخیص داد و تا زمان از بین رفتن این تورم و رسیدن به یک نقطه ثابت، فرم صورت و موقعیت بینی تغییر خواهد کرد. به طور کلی باید گفت که چهره شما پس از جراحی فک هارمونی بهتر و بیشتری داشته و طی جراحی ارتوگناتیک آندر بایت و کراس بایت توازن فک ایجاد شده و موقعیت فک و بینی نسبت به جاهای درست شان تنظیم می شود. بنابراین چند ماه پس از جراحی چهره شما تغییر کرده و بینی و کل صورت تان متفاوت به نظر خواهد رسید.

آیا امکان درمان ارتودنسی و جراحی فک فرم در یک بازه زمانی وجود دارد؟

یکی از مهم ترین عناصر زیبایی هر چهره ای لبخند است. لبخند زیبا زمانی ایجاد می شود که دندان های سالم و مرتب و فرم لب زیبایی داشته باشیم. از این رو نامرتب بودن دندان ها می تواند مسئله بسیار مهمی تلقی شده و تاثیر زیادی بر زیبایی ظاهر شما داشته باشد. افرادی که دچار ناهنجاری ها در ناحیه فک و مشکلات دهان و دندان هستند، از نظر ظاهر دچار نقص بوده و همین امر می تواند بر اعتماد به نفس آن ها موثر باشد. آن ها ترجیح می دهند لبخند خود را از دیگران مخفی کرده و با لبان بسته لبخند می زنند. این افراد می توانند جهت اصلاح و بهبود وضعیت دندان های خود از ارتودنسی استفاده کنند و زیبایی و اعتماد به نفس از دست رفته خود را باز یابند. در این روش درمانی پزشک بعد از بررسی و معاینه استخوان فکین و دندان ها برنامه درمانی را تعیین کرده و بسته به شرایط فرد و نیاز وی ارتودنسی یا ارتودنسی همراه با جراحی فک (در صورت وجود مشکل در ساختار و عملکرد فک) را به کار می گیرد که علاوه بر بهبود زیبایی فرد، مشکلات وی در صحبت کردن و جویدن و بلع را نیز بر طرف می سازد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 − 1 =