جراحی فک

جراحی فک پایین چیست؟

_

وجود انواع ناهنجاری­ها در ناحیه فک و دهان مشکلات مختلفی از قبیل اشکالات نامتعارف در صحبت کردن، تنگی نفس، دردهای مزمن، جویدن مداوم لب و زبان در هنگام غذا خوردن و حتی شکسته شدن دندان ها در اثر سایش را به وجود می آورد. وجود این ناهنجاری‌ها به دلایل زیباشناسی و اهمیت زیبایی ظاهر در جامعه امروزی، موجب پایین آمدن اعتماد به نفس نیز خواهد شد.
خوشبختانه این گونه مشکلات قابل حل هستند. به عنوان مثال در مورد زیبایی فک و صورت عدم رشد کافی آرواره فرد باعث می­شود تا بینی وی نسبت به صورت بزرگ تر جلوه کند. اصلاح فرم فک و حرکت دادن آن به سمت جلو مشکلات زیادی را اصلاح می­کند و موجب آشکارتر شدن ویژگی­ها و جزئیات چهره و زیبایی آن می­شود.
مشکل دیگری که ممکن است در فرم صورت برخی از افراد به چشم بخورد، چانه هایی است که کوچک بوده و عقب رفته است. این وضعیت که در حالت نیم رخ مشهودتر است، موچجب بد شکل جلوه دادن صورت و بینی می شود. اصلاح این ناهنجاری و کشیدن فک پایین به سمت جلو باعث می شود که چانه برجسته شده و بینی کوچک تر جلوه کند که در زیبایی بسیار تاثیرگذار است.

هر آنچه در ادامه می‌خوانیم:

جراحی فک و صورت یا ارتوگناتیک چگونه انجام می شود؟

_

متخصص جراحی فک و صورت بر روی جراحی ترمیمی صورت، جراحی تروما صورت، حفره دهان، سر و گردن، فک و همچنین زیبایی چهره متمرکز است. جراحی فک در حیطه تخصص دندانپزشکی است و جراحان برای تشخیص و درمان انواع مختلفی از این نوع ناهنجاری­ها، نقص های سر، گردن، صورت، فک‌ها و بافت های نرم و یا سخت دهان و فک و اصلاح هر گونه بد فرمی در فک روش های گوناگونی را به کار می گیرند.
عمل جراحی فک، یک عمل تیمی است و این تیم متشکل از جراح دهان، فک و صورت و همچنین متخصص ارتودنسی می باشد. هر کدام از این رشته ها به صورت جداگانه گرایش های تخصصی از رشته دندانپزشکی به شمار می رود.

چه زمانی به جراحی فک نیاز است؟

_

مقایسه فک ناسالم و غیر طبیعی با فک طبیعی و سالم اولین گام برای اقدام عمل جراحی فک و صورت است . در صورتی که فک طبیعی نباشد، تا حدی که عمل جویدن، صحبت کردن و همچنین تنفس با مشکل همراه باشد، باید نسبت به انجام عمل جراحی اقدام شود. گزینه هایی که پزشک را متقاعد به انجام عمل فک و صورت می کند عبارتند از:

  • جلو بودن فک بالا
  • اشکال در جویدن و بلع غذا
  • عقب بودن یا انحراف فک پایین
  • مشاهده شدن زیاد لثه ها هنگام خندیدن
  • عدم وجود چانه
  • وجود تومور در فک
  • تنگی شدید فک بالا
  • وجود درد زیاد در فک ها و مفاصل آن ها

اما عامل اصلی به وجود آمدن چنین حالاتی در افراد مختلف چه چیزی است؟ در اصل عوامل ژنتیکی، سندرم ‌های مادرزادی و همچنین عارضه ­هایی که باعث ضربه ­های بسیار شدید به فک و یا صورت شود، از مهم ترین دلایل ایجاد ناهنجاری در ناحیه فک و صورت است. در صورت نیاز به جراحی در ناحیه فک بهتر است به یک جراح حاذق و با تجربه که در این زمینه دانش و مهارت کافی را دارد مراجعه کنید.
جراحی ارتوگناتیک شامل جراحی ­هایی است که در آن فک های بالا و پایین مورد تغییر قرار می­گیرد تا اختلال بایت (قرار نگرفتن کامل فک ها بر روی یکدیگر) در شکل و صورت فک­ ها به طور کامل اصلاح می­شود. عبارت ارتو به معنای صاف کردن و گناتیک به معنای فک می باشد. با استفاده از جراحی اصلاحی فک ناهنجاری‌های استخوان‌های صورت، مخصوصا فک‌ها و دندان‌ها اصلاح می­گردد. این ناهنجاری‌ها معمولا مشکلاتی را در جویدن، صحبت کردن، خوابیدن در طول روزمره ایجاد می­کند. با استفاده از جراحی ارتوگناتیک و همچنین کمک گرفتن از ارتودنسی تمامی این ناهنجاری ها بر طرف می­شود.

انواع جراحی فک

 

_
جراحی فک بالا

جراحی فک بالا

_

افرادی که در صحبت کردن و غذا خوردن با مشکل مواجه هستند، کسانی که فک بالا یا پایین آن ها به اندازه کافی رشد نکرده، افرادی که در ناحیه فک احساس درد دارند و کسانی که دندان هایشان به درستی روی هم قرار نمیگیرند به این جراحی نیاز دارند. از آن جایی که پزشک جراحی فک بالا را از داخل دهان انجام می دهد و برش خارجی بر روی صورت ایجاد نمی کند، هیچ اسکار و جای زخم و بخیه ای بر روی پوست باقی نخواهد ماند. برشی که برای انجام این جراحی نیاز است، در لثه بالا ایجاد شده و جراح این گونه به استخوان فک دسترسی می یابد. پس از آن به اندازه نیاز استخوان را شکسته و به موقعیت جدید و درست خود منتقل می کنند. برای آن که استخوان در محل جدید ثابت بماند از صفحات فلزی و پیچ های کوچک استفاده می شود.

جراحی جلو کشیدن چانه

_

این جراحی زمانی صورت می گیرد که فرد دارای چانه بسیار کوتاهی باشد و مانع شود تا دندان‌ ها به خوبی روی هم قرار بگیرد . در صورتی که دندان ها مشکل خاصی نداشته باشند، جراحی ساده بوده و به روش استئوتومی (شکستن استخوان) که در آن از ایمپلنت استفاده می شود، صورت می گیرد. اغلب جراحی جلو کشیدن نوک چانه در مدت زمان کمی انجام می شود؛ ورم ناشی از آن نیز در مدت کوتاهی برطرف می شود که این امر رضایت بیمار را به همراه دارد.

جلو کشیدن چانه
جراحی فک پایین

جراحی فک پایین

_

جراح در ابتدا استخوان فک پایین را به صورت عمودی برش داده و آن را به عقب می برد. در انتهای جراحی نیز عمل ارتودنسی انجام می شود. در حقیقت این جراحی به این دلیل انجام می شود که فک پایین به اندازه فک بالا رشد نکرده باشد. زمانی که از اصطلاح عقب رفتگی فک پایین استفاده می­شود، برای اصلاح آن توسط جراح استخوانی که در بخش قدامی فک قرار گرفته از پایه جدا می­شود و همراه بخشی از قسمت چانه به سمت جلو آورده می­شود.
گاهی اوقات نیز فرد دچار اپن بایت بوده که در این صورت باید عمل زیبایی فک را هم انجام دهد تا دندان ­ها به درستی بر روی یکدیگر قرار گیرند. در عمل زیبایی فک، ابتدا آن بخش از استخوان فک بالا که دندان بر روی آن قرار دارد برداشته می­شود و برای تثبیت کردن آن در جای مناسب از صفحات و پیچ های مخصوصی استفاده می شود.

نقاهت پس از جراحی فک پایین

دوره نقاهت پس از جراحی فک پایین

_
  • دوره نقاهت کامل جراحی فک بین 3 تا 4 هفته است که در این زمان بیمار بهتر است تا یک هفته بعد از جراحی فک استراحت کند و بعد از آن می تواند به کارهای روزمره خود بپردازد. برای کاهش تورم و کبودی می توان از کمپرس یخ استفاده نمود.
  • به دلیل لوله گذاری برای تنفس بیمار در زمان جراحی ممکن است بیمار پس از بهوش آمدن از 24 الی 48 ساعت در ناحیه گلوی خود احساس درد داشته باشد.
  • برای کاهش درد و همچنین جلوگیری از ایجاد عفونت، داروهایی توسط جراح تجویز می­شود که باید به موقع و به طور کامل مورد استفاده قرار گیرد.
  • حداقل تا سه هفته پس از جراحی فک نباید از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین و وارفارین، الکل و دخانیات استفاده شود؛ زیرا در روند بهبودی مشکلات بزرگی ایجاد می کند.
  • پس از انجام عمل فک باید بیشتر از قبل به بهداشت دهان و دندان ها پرداخت.

عوارض جراحی فک پایین

_

درد

_

بنا به پیچیدگی عمل جراحی درد ناشی از آن ممکن است زیاد یا کم باشد. پزشک بعد از انجام جراحی و کمک به تحمل درد بعد از آن و به منظور تسکین درد برای بیمار داروی مسکن تجویز خواهد کرد . البته به این نکته توجه داشته باشید که در صورت نداشتن درد نیازی به استفاده از داروهای مسکن نیست.

تورم

_

بعد از عمل جراحی و با توجه به پیچیدگی عمل تورم و کبودی به وجود خواهد آمد که در اکثر موارد تورم تا 48 ساعت بعد از عمل نیز وجود دارد. کبودی ناشی از عمل جراحی نیز بین 1 هفته تا 10 روز  به طور کامل از بین می رود.

خونریزی

_

برای اینکه خونریزی ناشی از عمل به حداقل خود برسد و هر چه سریع تر تمام شود سعی کنید سر خود را رو به بالا نگه دارید. همچنین از شست و شوی شدید دهان و همچنین مصرف دخانیات به شدت پرهیز کنید.

عفونت

_

صفحات فلزی کوچکی در جراحی فک به کار رفته و همچنین پیچ هایی که برای نگهداری فک شما در حالت جدید توسط جراح تنظیم و به طور همیشگی در آن محل ثابت شده اند. این قطعات از جنسی ساخته شده اند که دچار عفونت در محل استفاده شده، نشوند و نیازی به خارج کردن مجدد آن­ ها نباشد. در صورتی که بعد از گذشت چند ماه بعد از عمل دچار عفونت شوند، باید از محل استفاده شده خارج شوند که البته مشکل خاصی برای بیمار به وجود نمی­ آید. فلز به کار رفته در این قطعات از جنس تیتانیوم است که حتی در گیت های پرواز توسط فلزیاب ها قابل شناسایی است.

تنظیم درست و تطابق دندان ها

_

بعد از انجام جراحی فک معمولا در هفته های اول لازم است تا از باندهای قابل ارتجاع (فنری) روی پروتز ارتودنسی استفاده شود که باعث تطابق دندان ها نیز می­ شود.

مشاوره رایگان

    Please prove you are human by selecting the Plane.

    بدون دیدگاه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    هفده − 1 =