جراحی فک بالا

جراحی فک بالا چیست؟

_

در بعضی شرایط اصلاح دندان ها و مرتب کردن آن ها تنها از طریق ارتودنسی امکان پذیر نبوده و به انجام اقدامات دیگری برای بر طرف ساختن مشکلات مربوط به فک و دندان نیاز است. زمانی که استخوان ها در فک بالا و پایین با هم هماهنگ نبوده و دو فک به درستی روی هم قرار نگیرند، به غیر از ارتودنسی به جراحی فک نیز نیاز است. جراحی فک عملی است که رابطه استخوان فک پایین واستخوان فک بالا را اصلاح کرده و موقعیت این دو فک نسبت به هم را تنظیم می کند. این جراحی با بیهوشی عمومی انجام می شود.

چه کسانی باید این عمل را انجام دهند؟

_
  • افرادی که دندان هایشان روی هم قرار نگرفته باشد.
  • افرادی که فک بالا یا پایین آن ها به اندازه کافی رشد نکرده است.
تناسب اجزای صورت
  • افرادی که در این ناحیه درد عضلانی دارند.
  • افرادی که در خوردن غذا یا تکلم با مشکل مواجه هستند.

جراحی فک بالا چگونه انجام می شود؟

_

این عمل از داخل دهان انجام می شود تا هیچ جای زخمی روی پوست صورت نباشد. بنابراین نباید نگران زیبایی ظاهر خود باشید؛ چرا که این جراحی لطمه ای به آن وارد نمی کند. برای انجام این عمل برشی در لثه بالایی ایجاد می شود تا به این ترتیب جراح به استخوان فک دسترسی پیدا کند. سپس در استخوان فک بالا با استفاده از اره کوچک برشی به اندازه نیاز زده می شود تا به صورت کنترل شده استخوان شکسته شده و به موقعیت جدید خود منتقل شود. این استخوان با استفاده از صفحات فلزی و پیچ های کوچک ثابت می شود و با استفاده از بخیه های کوچک ظرف مدت 2 هفته (یا در بعضی شرایط بیشتر) ترمیم می شود.

اقدامات پیش از جراحی فک بالا

_

شما باید در ابتدا با دانش و پیگیری، دکتر ارتودنسی مورد نظر خود را پیدا کنید و پس از آن با راهنمایی دکتر عکس های مربوط به فک و دندان ها اعم از رادیو گرافی فک ها و دندان ها، فتوگراف ها و مدل دندان ها را تهیه کنید و آن ها را در اختیار پزشک متخصص قرار دهید. متخصص ارتودنسی و جراح فک با کمک یکدیگر برنامه درمانی شما را تعیین می کنند.
سی تی اسکن سه بعدی و برنامه ریزی درمانی با کامپیوتر ممکن است برای کمک به کاهش زمان درمان استفاده شود؛ همچنین در بعضی شرایط ممکن است با کمک این پروسه نیاز به انجام این جراحی از بین برود.

تاثیر جراحی فک بالا بر چهره فرد

ارتودنسی دندان ها اولین مرحله از جراحی می باشد که به منظور هماهنگی دندان ها با هم انجام می شود و اگر فک فضای مورد نیاز برای قرار گیری دندان ها را نداشته باشد، ناچار به کشیدن دندان هستیم. ارتودنسی معمولا بین 9 تا 18 ماه طول به طول می انجامد. نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که قبل از انجام عمل جراحی باید تمام بی نظمی های دندان برطرف شود و حتی اگر لازم باشد باید دندان ها جرم گیری شوند.

نکته دیگر که قبل از جراحی باید انجام شود این است که چند روز قبل از جراحی باید از داروهایی مانند آسپرین یا وارفارین که باعث رقیق شدن خون می شوند، خودداری کرد؛ زیرا باعث می شود در حین جراحی خونریزی به طرز غیر قابل کنترلی افزایش یابد. همچنین مصرف دخانیات و الکل می تواند باعث خلل در این جراحی شود؛ به همین دلیل باید از چند روز قبل از جراحی از مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکل دار اجتناب کنید.

شرایط پس از جراحی فک بالا

_

این عمل با این که عمل سختی نیست ولی معمولا تا چند روز با درد همراه است و حتی ممکن است در بعضی مواقع تا 2 هفته زمان ببرد. این ناحیه بعد از عمل جراحی در صورت نبود عفونت بهبود می یابد. بنابراین بعد از عمل در بیمارستان به شما آنتی بیوتیک تزریق می شود و بنا بر تجویز پزشک با یک دوره آنتی بیوتیک و مسکن مرخص می شوید. بلا فاصله بعد از عمل ممکن است مشکلاتی پیش آید و شما را کلافه کند؛ برخی از این مشکلات به شرح ذیل است:

  • صورت شما متورم و کبود شود واحساس کنید صورتتان سفت شده است و در این شرایط دهانتان را نمی توانید به صورت کامل باز کنید. تورم و کبودی متغیراست ولی به طور کلی در روز دوم  و سوم بدترین شرایط را دارد. این تورم را می توان با کمپرس سرد برای چند روز کاهش داد. بیشتر تورم معمولا بعد از دو هفته ناپدید می شود اما روند بهبود مقدار کمی از تورم ممکن است تا 2 ماه طول بکشد. با این حال جای نگرانی نیست؛ چرا که تنها افرادی که به شما نزدیک هستند می توانند متوجه تورم روی صورتتان شوند.
  • ممکن است بینی شما تا حد زیادی مسدود شود و باید با دهان خود نفس بکشید.
  • گلو ممکن است با درد همراه باشد و فرد را در عمل بلع با مشکل مواجه کند. دلیل درد گلو لوله گذاری برای تنفس بیمار حین عمل جراحی می باشد و فرد پس از به هوش آمدن از 24 الی 48 ساعت احساس درد زیادی در گلوی خود می کند.
  • تا دوهفته بعد از جراحی از مصرف داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین و وارفارین خود داری کنید؛ زیرا سبب کند شدن روند بهبود بیمار می شوند. همچنین مصرف الکل و دخانیات می تواند روند بهبود را به تعویق اندازد.
تغییرات فک بالا پس از جراحی

آیا پس از جراحی فک می توان غذا خورد؟

_

بعد از این جراحی قطعا تا دو روز نمی توانید غذا بخورید. برای دو روز اول فقط باید مایعات بنوشید و بعد از آن به تدریج می توانید طی چند هفته غذا خوردن را شروع کنید. همچنین شما می توانید برای کاهش تورم و کبودی از کرفس و آناناس استفاده کنید. یکی دیگر از نکات حائز اهمیت این است که باید تا چند روز پس از عمل و در دوران نقاهت از مصرف کافئین و شیرینی خودداری کنید.

عوارض جراحی فک بالا

_

جراحی فک یکی از کم خطرترین عمل های جراحی بوده که عوارض چندانی ندارد. اما به هر حال مانند هر عمل جراحی دیگر ممکن است عوارضی داشته باشد که در این صورت باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. در ادامه به بررسی و توضیح برخی از عوارض احتمالی می پردازیم:

خون ریزی

_

لب بالایی شما بعد از عمل بی حس می شود. این اتفاق درست شبیه زمانی است که دندان پزشک به شما آمپول بی حسی تزریق می کند. از بین رفتن بی حسی بعد از عمل ممکن است تا چندین هفته طول بکشد.

بی حسی

_

بستری بودن در بیمارستان بستگی به شرایط هر فرد دارد اما اکثر بیماران بعد از این عمل معمولا به مدت دو روز در بیمارستان بستری می شوند و بعد از آن با نظر پزشک مرخص می شوند.

عفونت

_

صفحات و پیچ های کوچکی که فک شما را در موقعیت جدید خود نگه می دارند، معمولاً به طور دائمی در جای خود باقی می مانند. جنس فلزی که در این عمل مورد استفاده قرار می گیرد تیتانیوم است. گاهی اوقات این فلز آلوده می شود و باید برداشته شود ولی اگر این اتفاق بیفتد ممکن است چند ماه بعد پدیدار شود.

کاهش وزن

_

معمولا بعد از جراحی به دلیل کاهش اشتها، بیمار با کاهش وزن 2 تا 3 کیلو گرم رو به رو می شود؛ ولی جای نگرانی وجود ندارد. زیرا تقریبا بعد از یک هفته کم کم اشتهای شما بر می گردد و کاهش وزن جبران می شود.

سفت شدن فک و صدای مفاصل فک

_

بعد از جراحی فک به مدت چند ماه سفت می شود. بهترین تمرین برای بهبود سفت شدن فک فعالیت عادی روزانه مثل جویدن می باشد. بعضی مواقع احتمال دارد صدای ساییده شدن مفاصل فک هنگام حرکت آن شنیده شود که ممکن است هیچ وقت نیز از بین نرود اما کاربرد فک تحت تاثیر قرار نمی گیرد.

هزینه جراحی فک بالا

_

هزینه جراحی فک به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله این عوامل می توان به مهارت جراح، شدت اختلالات فک، محل انجام جراحی اشاره کرد. برای به دست آوردن اطلاعات دقیق تر می توانید با گرفتن وقت قبلی از پزشک خود از میزان هزینه جراحی مطلع شوید.

مشاوره رایگان

    Please prove you are human by selecting the Flag.

    پرسش و پاسخ 

    _
    جراحی فک بالا در چه سنی مناسب است؟

    این جراحی معمولا باید در سن 18 الی 25 سالگی انجام شود؛ زیرا در این سن فک رشد خودش را انجام داده و دیگر رشد نمی کند اما در بعضی شرایط که فک بیمار با مشکل حادی رو به رو باشد این عمل باید با نظر پزشک مورد نظر انجام شود و سن بیمار در این شرایط اصلا مهم نمی باشد.

    چه مدت باید در بیمارستان بستری بود؟

    بستری بودن در بیمارستان بستگی به شرایط هر فرد دارد اما اکثر بیماران بعد از این عمل معمولا به مدت دو روز در بیمارستان بستری می شوند و بعد از آن با نظر پزشک مرخص می شوند.

    چه مدت مرخصی از کار لازم است؟

    از آن جایی که هم شرایط و وضعیت جسمی هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و هم این که افراد شرایط کاری مختص به خود را دارند، نمی توان به طور قطعی و ثابت مدت زمان مرخصی مشخصی را برای همه افراد در نظر گرفت. با این حال توصیه می شود پس از انجام این جراحی دو هفته مرخصی بگیرید و به استراحت بپردازید. همچنین باید توجه داشته باشید که بعد از بیهوشی عمومی شما به مدت 48 ساعت قادر به رانندگی و کار با ماشین نیستید.

    بدون دیدگاه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    شانزده + 6 =