جراحی فک چیست؟

_

یکی از جراحی های ترمیمی صورت که جنبه زیبایی نیز دارد، جراحی فک می باشد. جراحی فک در کنار جراحی ترمیمی صورت، جراحی تروما صورت، حفره دهان، سر و گردن زیر مجموعه جراحی دهان، فک و صورت محسوب می شود. این جراحی که در حقیقت زیر شاخه ای از دندان پزشکی است، یک کار تیمی و تخصصی بوده و معمولا با همکاری جراح دهان، فک و صورت و متخصص ارتودونسی صورت می گیرد. جراحی فک که به آن جراحی ارتوگناتیک (orthognathic) نیز گفته می شود، بی نظمی استخوان های فک را اصلاح می کند و فک ها و دندان ها را برای اصلاح کار آن ها دوباره مرتب می کند. انجام این اصلاحات همچنین ممکن است باعث بهبود چهره شما شود.

در صورت داشتن مشکلات فک که تنها با ارتودنسی قابل حل نیست، جراحی فک ممکن است یک گزینه اصلاحی باشد. در بیشتر موارد شما قبل از جراحی و در طی بهبودی پس از جراحی بریس هایی نیز روی دندان خود دارید. متخصص ارتودنسی می تواند با جراح دهان و فک و صورت (فک و صورت) شما کار کند تا برنامه درمانی شما را تعیین کند. جراحی فک جهت بهبود زیبایی و عملکرد صورت انجام می شود؛ عملکرد فک شامل جویدن، حرکت مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، تنفس و تکلم می باشد. این عمل جراحی می تواند به صورت جزئی یا زیاد، بسته به شدت ناهنجاری، به صورت نتیجه مستقل یا غیرمستقیم از تاثیرات حرکات اجزای دیگر بر روی عملکردهای صورت تاثیر گذار باشد.

تناسب اجزای صورت

جراحی فک به چه اختلالاتی کمک می کند؟

_

یکی از مشکلاتی که برخی از افراد با آن مواجه هستند، به هم ریختگی و عدم تطابق دندان ها به علت اختلالات فک بالایی و پایینی است. این مشکلات اغلب با انجام ارتودنسی بر طرف شده و بهبود می یابد اما در برخی موارد نیز ارتودنسی به تنهایی نمی تواند چندان مفید موثر باشد و به جراحی فک برای از بین بردن این اختلالات نیاز است.

جراحی فک می تواند ناهنجاری های اسکلتی و دندانی جزئی و اساسی از جمله نامرتبی فک و دندان ها را اصلاح کرده و بهبود دهد. همچنین در بهتر کردن عملکرد مفاصل فک هنگام جویدن و صحبت کردن موثر است. از دیگر کاربردهای این جراحی می توان به نقش آن در ترمیم صورت و زیبایی چهره افراد اشاره کرد. اما به طور کلی می توان گفت که این عمل جراحی بیشتر جنبه درمانی داشته و برای اصلاح عملکرد فک انجام می شود.

عمده اختلالات بین فک بالا و پایین می تواند به صورت تکی یا ترکیبی از اختلالات در ابعاد ذیل باشد:

_

اختلالات بعد قدامی – خلفی

اختلالات قدامی – خلفی فک بالا می تواند نتیجه رشد نرمال فک بالا و رشد غیر نرمال فک پایین یا رشد نرمال فک پایین و رشد غیر نرمال فک بالا یا رشد غیر نرمال فک بالا و پایین به طور همزمان باشد.

اختلالات بعد عرضی

اختلالات عرضی فک بالا و پایین اغلب به صورت کراس بایت در فک بالا و پایین بر اساس فک درگیر بروز می کند.

اختلالات بعد عمودی

مانند دیگر اختلالات مشکلات عمودی نیز می توانند ناشی از بروز ایراد و اختلال در یک فک یا ترکیبی از دو فک باشد که این شرایط به صورت بایت عمیق یا بایت باز خود را نشان می دهد.

عمل جراحی فک چه مدت طول می کشد؟

_

به طور دقیق نمی توان مدت زمانی که این جراحی به طول می انجامد را تعیین کرد؛ به طور حدودی و میانگین می توان گفت اگر تنها یک فک نیاز به جراحی داشته باشد، این عمل بین یک ساعت تا یک و نیم ساعت طول می کشد. اما اگر قصد جراحی هر دو فک به طور همزمان را دارید، جراحی حدود 6 ساعت به طول می انجامد. نکته دیگر این که بسته به حال بیمار و وضعیت عمومی وی پس از جراحی ممکن است به یک تا دو روز بستری در بیمارستان نیاز باشد.

فواید و کاربردهای جراحی فک

_
  • گاز گرفتن و جویدن را آسان تر کرده و به طور کالی عملکرد دهان را بهبود می بخشد.
  • مشکلات بلع را بر طرف می سازد.
  • تکلم و گفتار را اصلاح می کند.
  • سایش، ترک خوردگی و خرابی بیش از حد دندان ها را به حداقل می رساند.
  • موارد نامناسب بسته شدن فک مانند زمانی که دندان های آسیاب یکدیگر را لمس می کنند اما دندان های جلو روی هم قرار نمی گیرند (اپن بایت) را بهبود می بخشد.
  • عدم تعادل صورت (عدم تقارن) مانند چانه های کوچک، اوربایت ها و کراس بایت ها و … را اصلاح می کند.
  • امکان بسته شدن و روی هم قرار گرفتن کامل لب ها را فراهم می سازد.
  • درد ناشی از اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) و سایر مشکلات فک را تسکین می دهد.
  • آسیب دیدگی صورت یا نقایص مادرزادی را ترمیم می کند.
  • به رفع آپنه انسدادی در خواب (وقفه تنفسی در خواب) کمک می کند.
عمل زاویه سازی فک
قبل و بعد از جراحی انحراف فک

جراحی فک چه خطرات یا عوارضی ممکن است داشته باشد؟

_

این عمل جراحی عوارض خاصی نداشته و چندان خطرناک نیست و در صورتی که توسط دکتر جراح متخصص و باتجربه و با همکاری متخصص ارتودنسی انجام شود می تواند بسیار موثر باشد. اما مانند سایر عمل های جراحی می تواند عوارضی چون از دست دادن خون، عفونت، صدمه دیدن عصب، نیاز به عصب کشی در برخی دندان ها، شکستگی فک، مشکلاتی در بایت و درد مفصل فک، برگشتن فک به موقعیت پیشین، نیاز به جراحی مجدد و از دست دادن بخشی از فک را به همراه داشته باشد.
تورم و درد پس از عمل و مشکل در جویدن غذا از جمله مواردی است که پس از جراحی فک تا مدتی با آن دست به گریبان خواهید بود. اما این مسئله طبیعی بوده و مشکل حادی به شمار نمی آید و به مرور بر طرف می شود.

مراحل جراحی فک

_

برخی از افراد دچار مشکلاتی در ناحیه فک هستند که از طریق ارتودنسی و جراحی فک می توانند آن را درمان کنند. پزشک در ابتدا ساختار استخوان فکین و دندان ها را بررسی می کند. در صورت وجود مشکل در ساختار فک، ارتوسرجری یا ارتودنسی همراه با جراحی فک به عنوان روش درمانی انجام می شود. جراحی ارتوگناتیک علاوه بر بهبود عملکرد جویدن و بلع و اصلاح گفتار و تکلم، در زیبایی فرد نیز نقش مهمی دارد. به طور کلی مراحل جراحی فک را می توان به سه بخش اقدامات پیش از جراحی فک، اقدامات حین جراحی و مجموعه کارهایی که پس از جراحی انجام می شود، تقسیم کرد.

اقدامات پیش از جراحی فک

_

پس از انتخاب یک دکتر ارتودنسی ماهر و انجام مشاوره های اولیه، تصاویر لازم از فک و دندان ها (رادیوگرافی فکین و دندان ها، فتوگراف ها و مدل های دندانی) را تهیه کرده و مدارک را برای بررسی و تعیین برنامه و شیوه درمانی نزد پزشک ببرید. متخصص ارتودنسی و جراح فک و صورت شما با هم همکاری می کنند تا برنامه درمانی شما را توسعه دهند. رادیوگرافی، تصاویر و مدل های دندان های شما بخشی از برنامه ریزی برای جراحی فک شما است. سی تی اسکن سه بعدی و برنامه ریزی درمانی با کامپیوتر و دستگاه های انکوریج ارتودنسی موقتی ممکن است برای کمک به حرکت دندان ها و کاهش زمان درمان استفاده شود. گاهی اوقات این اقدامات به طور کامل نیاز به جراحی فک را از بین می برند. در برخی موارد از برنامه ریزی جراحی مجازی (VSP) برای راهنمایی جراح جهت متناسب سازی و اصلاح موقعیت قطعه فک در طول عمل برای دستیابی به بهترین نتیجه استفاده می شود.

ارتودنسی دندان ها به عنوان نخستین مرحله از جراحی فک به منظور هماهنگ کردن دندان ها و ایجاد قوس مناسب جهت روی هم قرار گرفتن دندان ها انجام می شود. اگر فک فضای کافی برای قرارگیری دندان ها را نداشته باشد، ممکن است به ناچار دندانی کشیده شود. پروسه ارتودنسی معمولا بین 9 تا 18 ماه به طول  می انجامد. در بیشتر موارد، متخصص ارتودنسی بریس ها را قبل از جراحی بر روی دندان های شما قرار می دهد. بریس ها معمولاً 12 تا 18 ماه قبل از جراحی قرار داده می شود تا دندان های شما برای آماده سازی قبل از جراحی تراز و مرتب شوند. تکته دیگری که باید به آن حتما توجه شود این است که پیش از جراحی فک باید تمام مشکلات و بی نظمی های دندان ها و مشکلات لثه برطرف شود و در صورت لزوم دندان ها جرم گیری شوند.

پیش از جراحی فک حتما دندان ها را مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید. از آن جایی که داروهای ضد انعقاد خون (مانند بروفن، آسپرین و …) می توانند احتمال خونریزی حین جراحی را افزایش دهند، توصیه می شود از چند روز قبل از عمل از مصرف این داروها خودداری نمایید. دخانیات و الکل نیز می توانند در فرآیند جراحی اختلالاتی را ایجاد کنند؛ بنابراین از چند روز پیش از جراحی از مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید.

پس از جراحی فک نیاز دارید که دو تا چهار روز در بیمارستان بستری شده، یک نفر از شما مراقبت کرده و به شما کمک کند. ینابراین این مسئله را نیز مد نظر داشته باشید که حتما باید با یک همراه برای جراحی فک به بیمارستان بروید.

فک متناسب

اقدامات حین جراحی فک

_

پس از انجام ارتودنسی و سایر اقدامات لازم جهت مرتب سازی دندان ها، نوبت به جراحی ارتوسرجری (ارتوگناتیک) می رسد. این جراحی در بیمارستان و با بیهوشی عمومی به منظور تنظیم فک بالا و پایین انجام می شود. این جراحی زمانی که براکت های ارتودنسی بر روی دندان ها قرار دارد انجام می شود. این کار کمک می کند که دندان ها در موقعیت خود حفظ شوند.
طی جراحی فک ممکن است لازم باشد استخوان فک جا به جا شود. برای این کار جراح از ابزارهایی مانند صفحات، پیچ ها، سیم ها و کش هایی برای حفظ فک و ثابت نگهداشتن آن استفاده می کند.
جراحی فک توسط جراحان فک و صورت انجام شده و معمولا با بیهوشی عمومی صورت می گیرد. این جراحی در بیمارستان انجام می شود و نیاز به دو تا چهار روز اقامت دارد.
جراحی معمولا در داخل دهان شما انجام می شود؛ بنابراین هیچ جای زخمی در صورت روی چانه، فک یا اطراف دهان شما مشاهده نخواهد شد. با این حال، گاهی اوقات ممکن است برش های کوچک در خارج از دهان شما ایجاد شود که جراح تلاش می کند این برش ها نیز بسیار ظریف بوده و قابل مشاهده نباشند.

قبل و بعد از جراحی فک کوچک
قبل و بعد از جراحی فک جلو آمده

جراح شما بریدگی هایی را در استخوان فک ایجاد کرده و آنها را در موقعیت صحیح قرار می دهد. پس از تکمیل حرکت فک، ممکن است از مینی پلیت، پیچ ، سیم و نوارهای لاستیکی برای محکم نگه داشتن استخوان ها در موقعیت جدید استفاده شود. این پیچ ها با گذشت زمان در ساختار استخوان ادغام می شوند.
در بعضی موارد ممکن است استخوان اضافی به فک اضافه شود. جراح استخوان را از مفصل ران پا یا دنده شما منتقل می کند و آن را با پلاک و پیچ محکم می کند. در موارد دیگر، استخوان ممکن است برای ایجاد تناسب بهتر تغییر شکل دهد. جراحی ارتوگناتیک ممکن است روی فک بالا، فک پایین، چانه یا هر ترکیبی از این موارد انجام شود.

جراحی فک بالا (استئوتومی فک بالا)

_

در صورت وجود یکی از اختلالات ذیل در فک بالا، جراحی فک به منظور اصلاح این نواقص بر روی فک بالا صورت خواهد گرفت:
فک فوقانی به طور قابل توجهی عقب رفته یا برجسته است.
کراس بایت
دندان هایی که زیاد یا خیلی کم نشان داده می شوند.
دندان ها در هنگام بسته بودن دهان روی هم قرار نمی گیرند.
کاهش رشد صورت در وسط صورت (هیپوپلازی میانی صورت)

جراح استخوان بالای دندان های شما را برش می دهد تا کل فک بالا – از جمله سقف دهان و دندان های فوقانی شما – به عنوان یک واحد حرکت کند. فک و دندان های فوقانی به جلو منتقل می شوند تا جایی که به طور مناسب با دندان های پایین قرار بگیرند. این کار را می توان از طریق رایانه برنامه ریزی کرد تا مشخص شود که آیا به کارهای اضافی مانند ارتودنسی برای اصلاح اختلاف تناسب باقیمانده نیاز است. هنگامی که فک دوباره مرتب شد، صفحات و پیچ ها استخوان را در موقعیت جدید خود نگه می دارند.

جراحی فک پایین (استئوتومی فک پایین)

_

استئوتومی فک پایین می تواند موارد زیر را اصلاح کند:
عقب بودن فک پایین
جلو آمدگی فک پایین

جراح برش هایی را در پشت دندان های آسیاب و از طول استخوان فک ایجاد می کند تا قسمت جلوی فک بتواند به صورت یک واحد حرکت کند. فک را می توان به موقعیت جدید خود به جلو یا عقب منتقل کرد. صفحات و پیچ ها استخوان فک را به هم نزدیک می کنند.

جراحی فک بالا

اقدامات پس از جراحی فک

_

بعد از انجام جراحی، فک تمایل دارد به وضعیت قبلی خود بازگردد. برای جلوگیری از این اتفاق باید بیمار تحت نظر پزشک بوده و همواره کنترل شود تا با انجام اقدامات لازم با این کشش عضلانی مقابله گردد. یکی از این اقدامات استفاده از دستگاه های ارتودنسی است که به منظور اعمال تغییرات جزئی در وضعیت دندان ها صورت می گیرد. 6 تا 9 ماه پس از جراحی ارتوگناتیک، به جای دستگاه ارتودنسی ثابت، از پلاک های متحرک داخل دهان بیمار استفاده می شود.

در صورت مشاهده تورم و کبودی پس از جراحی می توانید از کمپرس یخ برای کاهش التهاب استفاده نمایید.

احساس گلو درد احتمالی تا چند روز پس از جراحی طبیعی بوده و به دلیل قرار دادن لوله های تنفس در هنگام بیهوشی است که به مرور بر طرف می شود.

پس از جراحی بهتر است مدتی از انجام فعالیت های سنگین خودداری کرده و هنگام خواب و استراحت نیز از دو بالش استفاده کرده و سر خود را در وضعیتی بالاتر از بدن قرار دهید.

حتما داروهای خود را به طور مرتب مصرف کرده تا درد و التهاب سریع تر کاهش یابد و بهبودی حاصل شود.

تا مدتی پس از جراحی فک باید به جای مسواک از دستمال مرطوب و تمیز برای پاک کردن دندان ها به خصوص در محل جراحی استفاده کنید.

غذا خوردن پس از جراحی فک

_

روز 10 تا هفته 3

در این مدت دیگر رژیم غذایی محدود به مایعات نیست و غذاهایی که نیاز به کمی جویدن دارند نیز مجاز است. در این دوران باید لقمه‌های کوچک گرفت و با احتیاط شروع به جویدن کرد.

غذاهای مجاز در این دوره: پوره، نیمروی همزده، کته و…

پس از 6 هفته

در این زمان می‌توان غذا خوردن و جویدن را به روال قبل برگرداند. فقط باید توجه داشت که همچنان فک کاملا خوب نشده است و خوردن غذاهایی مثل پیتزا، هویج، سیب و… که سفت هستند تا 3 ماه از پرهیزات غذایی محسوب می‌شود.

روز 1 و 2

در این 2 روز نباید غذاهای جویدنی مصرف کرد. بهتر است غذا در مخلوط کن ریخته شود  تا با نرم شدن آن هم خودرن راحت‌تر شود و هم مشکلی برای فرد پیش نیاید.

غذاهای مجاز در این 2 روز:  فرنی، سوپ، غذای کودک، ماست و…

از هفته 3 تا هفته 6

در این 3 هفته باز هم باید مراقب بود و همچنان از لقمه‌های کوچک استفاده کرد. محدودیت جویدن غذا همچنان وجود دارد اما نه به شدت هفته‌های قبل. به عنوان مثال برای خوردن گوشت باید آن را به تکه‌های کوچک تقسیم کرد.

به دلیل تطابق عضله‌های فک با شرایط جدید  تا 2-3 ماه این احتمال وجود دارد که فک سریع خسته شود از این رو بهتر است که وعده‌های غذایی را افزایش داد و غذاهایی که به جویدن زیادی نیاز ندارند استفاده کرد.

هزینه جراحی فک

_

هزینه جراحی فک به عوامل مختلفی چون تجربه و مهارت جراح، دستمزد جراح، نوع ناهنجاری موجود در دهان، وضعیت دندان های بیمار، جراحی یک فک یا هر دو فک، مراقبت های پس از جراحی و … بستگی دارد.

مشاوره رایگان

    Please prove you are human by selecting the Cup.

    گالری تصاویر جراحی فک

    _
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی
    قبل از جراحی
    بعد از جراحی فک
    قبل از جراحی فک

    سایر خدمات

    ایمپلنت دندان

    ادامه مطلب

    جراحی پلک

    ادامه مطلب

    جراحی ابرو

    ادامه مطلب

    جراحی بینی

    ادامه مطلب

    تزریق ژل لب

    ادامه مطلب

    جراحی چانه

    ادامه مطلب

    2 دیدگاه

    • ممنون ازتون که همه سوالاتی که قبل از جراحی هست رو پاسخ دادیدو دیگه نیاز به سرچ کردن توی سایتهای دیگه ندارم

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    سیزده − هفت =